dzr
ENTI SHTETËROR
I REVIZIONIT
GUARDIAN I FONDEVE PUBLIKE

Politika për shfrytëzimin e biskotave

Што се всушност колачиња (cookies)

Тоа се мали текстуални програмски сегменти кои ги преземате на вашиот уред со кој посетувате некоја интернет страна или апликација. Најчесто се користат за запишување на одредени корисни информации околу вашата активност или нагодувања (посетени страни, избор на јазик, фонтови, бои, светол или темен режим, сложен или едноставен приказ итн.) Колачињата можат да бидат колачиња за сесии (session cookies) кои се бришат штом се затвори пребарувачот или постојани колачиња за следење (tracking cookies) кои остануваат запишани во вашиот пребарувач и имаат датум на истекување.

За каква намена ги користиме колачињата

На овие страни колачињата се користат за подобро функционирање на страната, за остварување на вашите нагодувања (јазик, избор и големина на фонт, избор на темен/светол режим итн.), за евидентирање статистика за бројот на посети, за видот на уред со кој се пристапило на страната, резолуцијата со која била прикажана содржината, поимот за пребарување преку кој сте дошле на нашата веб страна и страната на која сте се упатиле по излегувањето од нашата веб страна. Исто така, користиме и колачиња за да евидентираме и запомниме дали сте се согласиле да користиме колачиња.

Каков тип на колачиња користиме и колку време ги чуваме

Користиме колачиња за сесии (привремени) и колачиња за следење (трајни). Ги чуваме за претходно наведената намена. Она што за вас е особено важно е дека преку колачињата не можеме лично да ве идентификуваме, поради тоа што користиме сервис за CDN пристап кон страната кој ја анонимизира вашата IP адреса, така што вашето користење е анонимно.

Како дополнително да се заштитите

Секој интернет пребарувач (Chrome, Brave, Edge, Safari, IE) содржи повеќе опции за бришење на колачиња. Колачињата можете да ги избришете во целост, може да избришете  колачиња од точно одредена страна или да нагодите автоматско бришење на колачињата по секоја сесија. Исто така, повеќето модерни пребарувачи нудат таен/анонимен режим за посета на страни (Incognito/Private/Safe Mode) преку кој сите ваши активности и колачиња не се запишуваат.

НАШАТА СТРАНА КОРИСТИ HTTPS/SSL ПРОТОКОЛ ЗА КОМПЛЕТНО СИГУРНО ПРИКАЖУВАЊЕ НА СОДРЖИНИ

05.04.2021